logo
                                 

 

 

............

Nieuwsbrief   

Alvoco das Várzeas, 6 april 2011

Beste allemaal,

Het lijkt er op dat Hans zijn zesde schouderoperatie goed heeft doorstaan. Hij loopt hier in ieder geval weer fluitend de boel te regelen, dus dat is een goed teken! In februari bevestigde de schouderspecialist van de Maartenskliniek in Nijmegen dat de in Coimbra voorgestelde ingreep, namelijk een omgekeerde schouderprothese, inderdaad de enig overgebleven optie was.


Hans na de operatie

De operatie vond plaats op woensdag 23 maart. Het was een langdurige kwestie (8 uur!) omdat tussentijds bleek dat de kliniek een onmisbaar onderdeel niet in huis had. Hans merkte er zelf natuurlijk niets van maar het operatieteam zat twee uur tandenknarsend duimen te draaien. Ondertussen wachtte ik thuis nietsvermoedend op het verlossende telefoontje, dat pas na middernacht kwam. Zaterdags kon hij al naar huis, zonder merkbare naweeën van de verlengde narcose. Er is een grote snee gemaakt die met maar liefst 61 ‘nietjes‘ is gehecht. Hij draagt voorlopig een mitella en is op dit moment in Coimbra voor de eerste fysiotherapie.

De tijd zal leren of deze ingreep de finale oplossing heeft gebracht. Als het goed is zal Hans op den duur zijn arm weer bijna helemaal kunnen gebruiken. Dat is dan voor het eerst sinds zijn ongelukkige val op Goede Vrijdag 2007.

Buren
In het dorp informeert men altijd vriendelijk naar het welzijn van Hans.


De buurvrouw


De buurman

Wij, op onze beurt, leven mee met de buren, zoals met dona Maria die onlangs haar man verloor en die nu helemaal alleen de zorg heeft over de druivenranken, de varkens, de moestuin, het rooien van de aardappels en het verwerken van het maïs.

buurvrouwDona Maria met kleinzoon en Aki

Af en toe stopt ze ons als dank voor ons luisterend oor een karaf zelfgemaakte huiswijn of een stuk eigengemaakte Serra da Estrelakaas toe.
Bovendien wisselen we wekelijks ervaringen uit met Isabel, onze  schoonmaakhulp. Zij is een belangrijke schakel tussen ons en het dorp. Ik interviewde haar onlangs over haar veelbewogen leven.


Isabel da Conceição André

Inmiddels kan ook Hans behoorlijk verstaan wat er gezegd wordt en verduidelijken wat hij bedoelt, en al is het dan geen vlekkeloos Portugees, het gaat om de intentie!

Ik zou zelf heel graag de studie Portugees weer oppakken aan de universiteit van Coimbra. De volgende cursusronde start in oktober, dus wie weet. Af en toe haal ik herinneringen op met twee vriendinnen. Regine komt geregeld over uit Amsterdam en de Hongaarse Eva woont met haar gezin permanent in de universiteitsstad. Het is altijd gezellig om bij te praten. 


Regine en ik in HEMArokjes en –frokjes aan de Mondego, in gezelschap van Aki

 

 

 

Ondertussen blijft de toestand van ons beider vaders zorgelijk. Douwe’s geheugen gaat gestaag achteruit en dat merken vooral zijn voormalige buren, die zich over hem ontfermen. Telefoneren gaat helemaal niet meer omdat hij zo doof is.
Met mijn vader gaat het na de val met zijn fiets ook niet zo goed. Een eerste dijbeenoperatie begin januari bracht geen soelaas en bij de tweede (heup) operatie is een bacteriële infectie opgetreden die zich maar moeizaam laat bestrijden. Maar Kors’ fotoarchief wordt op korte termijn overgebracht naar het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en daarmee lijkt het grootste bezwaar tegen een verhuizing naar een gerieflijker gelijkvloers huis verdwenen, tot grote geruststelling van de kinderen.

Bed & Breakfast
Johan, onze logé, was onlangs ook kort in Nederland en oriënteerde zich op verschillende horecaopleidingen, omdat hij graag in die richting verder wil. Hij is aangenomen op de Gilde Opleidingen in Venlo en bemachtigde een leerwerkplaats bij het gerenommeerde hotel-restaurant de Winselerhof in Landgraaf, dat wij nog van vroeger kennen. Johan begint er in september. Tot dan blijft hij ons hier helpen en die paar extra handen zijn erg welkom, want het werk op de quinta is natuurlijk nooit af.

Portret door Nino Purtskhvanidze

Zo besloten we bijvoorbeeld onlangs – na lang wikken en wegen – tot de introductie van ontbijt voor de gasten. De Portugese families die hier verbleven tijdens het carnavalsweekend konden als eersten kiezen tussen self-catering of Bed & Breakfast.

Zonnepanelen
Ondertussen lijkt de zomer hier al aangebroken. Na afwisselend regenachtige en zonnige periodes is het heel warm en barst alles uit de grond. De prachtige rode, witte, gele en paarse rozen tegen de gevel staan weer volop in bloei. De stokrozen die ik drie jaar geleden zaaide, beloven straks opnieuw een uitbundige tuin. Af en toe zweven er parapenters over, die in het groene grazige weiland aan de overkant van de rivier landen. Het is een erg mooi gezicht.

Parapenter

Als gevolg van alle werkzaamheden is het aanzicht van de quinta spectaculair veranderd. Alles ziet er een stuk verzorgder uit en het scheelt bovendien ontzettend in de hoeveelheid stof en nattigheid.
We zijn nu ook bezig met de planning van zonnepanelen op het dak van de appartementen. Dat is niet alleen milieuvriendelijker dan gas, maar op den duur aanzienlijk goedkoper. Het idee dat je douchet op zonne-energie spreekt ons erg aan. Het laatste doen we overigens zelf al een tijdje en dat bevalt erg goed.

DVD’s
Aan het voeteneind van ons bed staat een dvd-speler. We hebben ons van de winter vermaakt met een groot aantal spannende en onderhoudende detectiveseries, zoals The Killing, Wallander, Van Veeteren en The Wire. Op dit moment genieten we van de Sopranos, erg leuk.
Maar met het mooie weer zullen we voortaan weer tot ’s avonds laat buiten kunnen zitten en daar verheugen we ons nu al op.

Kiwi’s, sapstoompan en was

Best place to stay
Tenslotte: het gaat goed met de boekingen, al kunnen er altijd nog mensen bij. We zijn apetrots dat we als één van de vier favoriete Best Places to Stay in Portugal zullen worden genoemd door Alastair Sawday. Ter promotie van hun nieuwe gids bevelen zij ons speciaal aan in hun nieuwsbrief die binnenkort naar maar liefst honderdduizend lezers wordt verzonden.

Laat dus maar komen die gasten. Wij zijn er helemaal klaar voor!

Liefs van Josephine, Hans en Johan

 

PS Per 1 april vliegt ook Transavia op Lissabon!