logo
                            

 

 

............

Nieuwsbrief

Alvoco das Várzeas, 23 april 2013

 

Lieve familie, vrienden en geïnteresseerden,

Eergisteren vond onder grote belangstelling en in schitterend weer de presentatie plaats van vijf nieuwe wandelroutes rondom het nabijgelegen dorp Aldeia das Dez.

Josephine en Han Josephine en Han 2

De wandelingen zijn door middel van duidelijk herkenbare paaltjes aangegeven. Eén ervan loopt over het pad pal aan de overkant van onze rivier de Alvôco. Het zijn veelzijdige routes, voor geoefende én ongeoefende wandelaars. Josephine heeft ze met Aki de afgelopen weken al deels verkend.

wandelpaaltjes wandelen met Aki

De wandelpaden zijn een enorme aanwinst voor onze eigen, toch al uitgebreide en gevarieerde wandelmap. We merken bovendien dat we als officiële Casa de Campo, een accommodatie mét toeristische vergunning, steeds serieuzer worden genomen. Zo staan we met naam en toenaam genoemd op de grote overzichtsborden aan het begin van de routes. Jullie begrijpen dat dit ons veel voldoening geeft.

wandelen wandelbord

De gemeente Oliveira do Hospital, waar wij onder vallen, doet er veel aan om toeristen naar onze mooie streek - de grazige groene valleien van de rivieren Alva en Alvôco - te trekken. Onlangs werd een nieuwe Facebookpagina gelanceerd, waarop met uitnodigende foto's reclame wordt gemaakt voor onder andere onze Quinta da Moenda.

Het is dus weer lente, van de ene dag op de andere! De afgelopen maanden regende het heel veel en baggerden we net als de dorpsbewoners met laarzen aan over het paadje om Aki uit te laten. De ondergrondse bronnen stroomden over en het kolkende rivierwater steeg, maar trad gelukkig geen enkel moment buiten zijn oevers, zoals in oktober 2006.

Opnieuw heeft onze quinta in de afgelopen maanden een enorme upgrade gekregen met de installatie van een sauna. Daarmee ging een langgekoesterde wens in vervulling.Het voormalige poolhouse waaruit we al eerder de oude filter- en zoutinstallatie voor het zwembad weghaalden, werd gestript. Er kwamen nieuwe water- en elektriciteitsleidingen en –kastjes. Ook de schilder en de tegelzetter deden erg hun best. Toen zij klaar waren, konden we met hulp van onze vriend Nico Kooij de sauna opbouwen. Die was een tijd geleden al zorgvuldig uitgevogeld door Hans en besteld bij VSBWellness, maar nu pas hadden we hem kunnen ophalen tijdens een kort tripje heen en weer naar Nederland.


De nieuwe houten raamkozijnen en de deuren die binnen toegang bieden tot wc, douche en sauna, zien er ook prachtig uit. Als test hebben we de buitendeur in de vorm van een staldeur laten maken, om te onderzoeken of dit een mogelijke vervanging kan zijn voor de huidige witte aluminium appartementsdeuren.


Inmiddels hebben we al een paar keer 'proef'gezeten en -gelegen in de sauna. Heerlijk na een intensieve dag schoonmaken en klussen! Ook voor gasten – bijvoorbeeld in het voor- of naseizoen – is het een enorme verrijking.

We hadden regelmatig storingen op de telefoonlijn, en waren soms compleet onbereikbaar (ook hier slaan de koperdieven toe!). Daarom besloten we over te stappen op satelliet. Dat komt tevens de internetverbinding ten goede. Met extra versterkers naar de overkant profiteren ook de gasten van een beter en betrouwbaar internet.

Tussen de bedrijven door werd in ons eigen huis een nieuwe haard geinstalleerd. Daar hadden we lang op moeten wachten, want verschillende ondernemingen beloofden wel te komen, maar kwamen niet. Maar nu hebben we eindelijk een houtkachel, die ook op de centrale verwarming is aangesloten.Het werkt perfect, zo hebben we vlak voordat de warme lente aanbrak, kunnen constateren! Hij brandt heel zuinig, verwarmt het hele huis én we zijn verlost van de steeds duurder wordende huisbrandolie.

Josephine beïndigde haar online cursus Portugees, maar gaat samen met Regine en Elsa via Skype door. Ze oefent bovendien met Isabel, die minstens één keer per week uit het dorp komt lopen om te helpen met schoonmaken en strijken.

We hadden gezellige Portugese en Braziliaanse gasten met oud&nieuw, met wie we rond middernacht een feestelijk glaasje dronken op een nieuw jaar waarin we al menige reservering tegemoet kunnen zien. We verheugen ons erop in 2013 weer leuke gasten te verwelkomen, ze in de watten te leggen en ze kennis te laten maken met het authentieke leven waarvan we inmiddels al ruim zeven jaar deel uitmaken.


Voor onze inspanningen op het gebied van ecologisch ondernemen zijn we opnieuw genomineerd voor de Green Key. Deze hopen we begin mei voor het tweede opeenvolgende jaar in ontvangst te mogen nemen. Het Green Key logo staat ook prominent bij onze vermelding in de Groene Vakantiegids Spanje & Portugal, die gezamenlijk door Eceat en de ANWB wordt uitgegeven.

Het gaat goed met Hans zijn schouder! Hij is onlangs weer in de Maartenskliniek geopereerd. Dit keer om een plaat van 10 cm met vier schroeven en een paar stalen kabels te verwijderen uit zijn bovenarm. Deze drukten op een zenuw waardoor hij voortdurend veel pijn had. De operatie is geslaagd. Zoals het er nu naar uitziet is het leed, precies zes jaar na zijn ongelukkige val en elf operaties later, nu definitief geleden. Daar zijn we allebei ontzettend opgelucht over!

Er zijn natuurlijk ook verdrietige periodes. Zo hebben we afscheid moeten nemen van onze goede vriend Chris, die een paar weken geleden overleed. Hij was degene die ons als één van de eersten wegwijs maakte in ons nieuwe vaderland. Het is onvoorstelbaar dat hij er niet meer is.

schoonmaak zwembad

Hartelijke groeten van Josephine en Hans, ondertussen druk bezig met de voorjaarsschoonmaak!

 

Quinta da Moenda
Casa de Campo
Avenida da Fronteira s/n
3400-301 Alvôco das Várzeas
Portugal tlf. (00 351) 238666443
email cjmkremer@gmail.com

Als je de vorige nieuwsbrieven hebt gemist, klik dan op de link Nieuwsbrief. Klik voor levendige commentaren van onze gasten op ons Gastenboek.

Artikel van Josephine: Wandelen in de Serra do Açor, gepubliceerd in Blik op Portugal en op PortugalPortal

Map KaartWe zijn nu met Streetview te zien!

Facebook Voor de nieuwste berichten en foto's.