logo
           Home                   

 

 

............

Nieuwsbrief

Alvoco das Várzeas, 31 augustus 2013

 

Beste allen,

We zijn nog een beetje aan het bijkomen van een warm en wervelend hoogseizoen. Wat was het weer gezellig druk! We verwelkomden heel veel nieuwe gasten, alsook een aantal bekenden. Bij gelijkblijvende prijzen hadden we tot op heden 80 overnachtingen meer dan over dezelfde periode in 2012. Daar zijn we erg blij mee. Onze paradijselijke ligging aan de rivier, de voorzieningen zoals de buitenkeuken en het zwembad en onze gastvrijheid – behulpzaam zonder opdringerig te zijn – worden in veel commentaren geprezen. Bovendien krijgen we steeds meer fans op Facebook. Daar plaatsen we vrijwel dagelijks nieuwe berichten, foto's en filmpjes op.

In aanloop tot de zomer was het weerbeeld anders dan in voorgaande jaren. In de Serra da Estrela viel in mei bijvoorbeeld nog sneeuw. De frisse temperaturen noopten ons, en onze gasten, weer tot een greep in de houtstapel voor de haardvuurtjes. Ook werd de nieuwe sauna voor het eerst door gasten uitgeprobeerd, met enthousiaste reacties als gevolg!

sneeuw sauna
Ssneeuw in de Serra da Estrela, 20 mei 2013 en de sauna

We hebben tegenwoordig zachte en comfortabele sjaals, stola’s en plaids te koop, gemaakt van wol van het Bordeleiraschaap uit de Serra da Estrela. De mooie souvenirs vonden gretig aftrek.

De gele brem in de omgeving bleef als gevolg van het koelere weer langer bloeien. Dat leverde prachtige foto’s op.


Piódão omringd door gele brem; Hans bevestigt bordje Aldeia do Xisto onder dat van Turismo de Portugal en de Green Key

Na acht jaar vinden we steeds meer aansluiting bij internationale en nationale organisaties die de zorg voor de omgeving hoog in het vaandel dragen. Recent werden we opgenomen in het netwerk Aldeias do Xisto dat projecten uitvoert in de leistenen dorpen. We hopen ooit een beroep op hen te kunnen doen voor de restauratie van onze oudste – Romeinse – watermolen en van de eeuwenoude muurtjes langs de rivier.


Met hulp van Simon wordt de levada uitgediept en schoongemaakt

We maakten het toegangsweggetje en de ernaast gelegen goten vrij van kurkdroge mimosatakken en zand. Dat oogt bij aankomst meteen wat aardiger en is veiliger vanwege het brandgevaar. Ook diepten we de zijarm van de stuw uit, om de doorvoer van rivierwater te garanderen. Dit water gebruiken we weer voor de beregening van de zonneweides en het bijvullen van het zwembad. Het zijn eigenlijk karweien voor de gemeente, omdat weggetje en stuw openbaar terrein zijn. Maar wij zijn seizoensgebonden, en voordat de overheid een keer in actie komt, zijn alle bezoekers allang weer naar huis!

Zo nat als het de afgelopen winter was, zo droog en heet is het nu. Veel bosbranden zijn daar het gevolg van, maar tot nu toe is onze directe omgeving gelukkig gespaard gebleven.

De gasten vermaakten zich weer prima. Ze zwommen in het kraakheldere zwembad en in de rivier, fietsen op de Ecopista de Dão (nieuw!) of mountainbiketen door de Serra do Açor, gingen parapenten in de Caramulo (nieuw!) of huurden een kano. Af en toe liepen we gezamenlijk ‘een rondje dorp’ en dronken iets bij de rivierbar onderaan de romaanse brug. Ook waren er de verschillende dorpsfeesten, waarop we niet mochten ontbreken. De vele markten in de buurt blijven een belevenis.

Maar gewoon luieren, een boek lezen of heerlijk barbecuen in de buitenkeuken kon natuurlijk ook!


Parapente in de Caramulo; wandelen naar het dorp


Barbecuen met gasten en luieren bij het zwembad


Gasten spelen in het zwembad of lezen de Donald Duck


Aankondiging van het Heilige Sacramentsfeest in ons dorp en markt in Vide

Wij zorgden ondertussen – met schoon beddengoed, welkomstmanden en ontbijtjes - dat het onze gasten aan niets ontbrak!


Josephine met volle wasmanden en Aki en Job op struikelhoogte; Hans met ontbijt

Eind augustus verhuurden we de quinta voor een week aan enkele Portugese families. De accommodatie barstte bijna uit zijn voegen met – uiteindelijk - 10 volwassenen en 20 kinderen, in leeftijd variërend van 2 to 18 jaar. Na hun vertrek kon je ons opdweilen, maar we hebben het overleefd!


De vijf families uit Lissabon; enkele stoere jongens kamperen bij het zwembad

De reserveringen voor september en oktober lopen goed en zelfs voor oud & nieuw hebben we al aanvragen binnen. Dat is traditioneel de periode dat veel Portugezen er even op uit gaan.


Josephine gaat weer schrijven voor het maandblad Blik op Portugal en pakt de jogalessen op. Een nieuwe website is in de maak maar zij wil die eerst vervolmaken voordat die de lucht ingaat.


Joga en een glaasje wijn bij gasten in het appartement

 

Hans heeft ook een werklijst waar hij nog wel even zoet mee is! Maar in november gaan we voor het eerst in acht jaar eens zélf op vakantie.

We bedanken iedereen heel hartelijk voor de verhalen in ons digitale gastenboek en de commentaren op de verschillende beoordelingssites. We zijn er erg trots op dat we op Booking.com gemiddeld het cijfer 8.8 halen, en dat we zowel door Zoover als Tripadvisor als 'Highly recommended' worden aangemerkt.

Mocht je nog geen recensie hebben ingestuurd: je doet er óns, en onze toekomstige gasten, een enorm plezier mee!

overzicht

Oja, en op zaterdag 7 september op NL 1 om 11.15 uur wordt in AVRO's Close-up Kors' keuze herhaald, de documentaire over Josephine's vader, fotograaf Kors van Bennekom.

 

Hartelijke groet van Josephine en Hans

 

Quinta da Moenda
Casa de Campo
Avenida da Fronteira s/n
3400-301 Alvôco das Várzeas
Portugal tlf. (00 351) 238666443
email cjmkremer@gmail.com

Als je de vorige nieuwsbrieven hebt gemist, klik dan op de link Nieuwsbrief. Klik voor levendige commentaren van onze gasten op ons Gastenboek.

Map KaartWe zijn met Streetview te zien!

Facebook Voor de nieuwste berichten, foto's en filmpjes.